Help, ik heb stormschade! Wat nu?

Augustus is de maand van hete zomerdagen, zwoele avonden en … hevig stormweer. Krachtige rukwinden in combinatie met hevige hagelbuien veroorzaken vaak aanzienlijke schade aan uw huis of tuin. Heeft u te kampen met afgerukte dakpannen of een beschadigde schoorsteen en weet u niet wat gedaan? Geen nood: wij helpen u verder op weg. 

Wat is een storm?

We spreken in België van een storm wanneer we een windkracht van negen beaufort of hoger meten. In dat geval bereikt de wind gedurende tien minuten een gemiddelde snelheid van minstens 75 km/h. De meeste verzekeraars spreken echter van een storm van zodra een pieksnelheid van 80km/h wordt gemeten. Loopt uw woning schade op door een (ruk)wind die deze snelheid niet bereikt, dan valt deze schade niet onder 'stormschade'. Bekijk dus zeker samen met uw verzekeraar welke schade gedekt is en sluit indien nodig extra polissen af. 

Op welke verzekeringen kan ik rekenen?

Heeft de storm lelijk huisgehouden waardoor u te kampen hebt met schade, dan bieden verschillende verzekeringen soelaas. De brand- en omniumverzekering zijn de meest voorkomende. 

Brandverzekering

Bij schade aan de eigen woning kan u zich beroepen op de brandverzekering. Die verzekering is in principe niet verplicht, maar in de praktijk eist de bank bij de aanvraag van een hypothecaire lening vaak wel om dergelijke verzekering af te sluiten.

De brandverzekering beschermt uw woning. Ook alles wat vast in uw tuin staat, wordt meestal mee verzekerd. Denk maar aan tuinhuizen, omheiningen of zonnepanelen. Maar let op:

-Meldt zeker aan uw verzekeraar dat u een tuinhuis/zonnepanelen heeft.

- losstaande zaken zoals tuinmeubelen, BBQ's, etc worden bij een standaard brandverzekering niet gedekt. Berg deze dus op als er storm voorspelt wordt. 

Hebben uw afgerukte dakpannen tijdens een officiële storm schade veroorzaakt aan naburige woningen? Hiervoor bestaat de conventie 'Storm':

- Uw brandverzekeraar komt tussen voor de schade aan uw eigen woning (dakpannen).

- De brandverzekeraar van uw buurman komt tussen voor zijn schade.

 

Omnium verzekering

Uw wagen krijgt het soms zwaar te verduren tijdens een hevig onweer. Een standaard autoverzekering is verplicht, maar dekt helaas de stormschade aan uw wagen niet. U kunt zich hiertegen wel indekken via een mini of een full omnium.

Komt er - zoals in bovenstaand voorbeeld - een dakpan van de buurman op uw wagen terecht? Hou er dan rekening mee dat dit ook via uw mini of full omnium geregeld zal worden. Uw buurman kan hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden, aangezien er geen fout kan worden aangetoond in hoofde van uw buurman. Storm is immers een geval van overmacht.

 

Hoe doe ik aangifte van mijn schade?

U doet de aangifte van uw schade zo snel mogelijk bij uw verzekeringsmakelaar. Neem voldoende foto’s en maak een inventaris op van al het beschadigde materiaal, inclusief de waarde. Indien u nog facturen van de beschadigde goederen heeft, voegt u die toe aan uw aangifte.

Op uw beide oren slapen tijdens een storm? Uw verzekeringsmakelaar staat u bij!

Schade aan uw woning of wagen door onweer is vervelend, de bijhorende kosten ronduit ellendig. Laat u verzekeren tegen stormschade en doorsta met een gerust hart de storm.