Hoe vult u een Europees aanrijdingsformulier correct in na een ongeval?
Een ongeluk met de wagen is altijd vervelend. Gelukkig helpt een goed ingevuld Europees aanrijdingsformulier om alles snel en efficiënt af te handelen. Door het formulier juist in te vullen samen met de betrokken partij, bespaart u tijd, vermijdt u gerechtelijke stappen en maakt u het uw verzekeraar een pak eenvoudiger voor de terugbetaling van eventuele schade.
Wat is een Europees aanrijdingsformulier?
Het Europees aanrijdingsformulier is een standaard document dat in heel Europa wordt gebruikt bij verkeersongevallen. Het bevat gerichte vragen die verzekeraars helpen om snel vast te stellen wie verantwoordelijk is voor een ongeval. Zorg er dus voor dat u altijd een aanrijdingsformulier in uw auto hebt, zodat u het direct na een ongeval kan invullen.
Wanneer moet u het aanrijdingsformulier invullen?
Bij elk ongeval met uw auto, zelfs als er geen andere voertuigen betrokken zijn, vult u het Europees aanrijdingsformulier in. Dit geldt niet alleen voor botsingen met andere voertuigen, maar ook voor schadegevallen zoals een aanrijding met een boom, een paal of na een diefstal of brand. Het is belangrijk om dit formulier altijd in te vullen, zelfs als de politie ter plaatse komt. Veel mensen denken dat het proces-verbaal van de politie voldoende is voor de verzekering, maar dat is niet het geval. De verzekering eist binnen de acht dagen na het ongeval, een ingevuld en ondertekend aanrijdingsformulier om de schade te kunnen afhandelen.
Instructies om het formulier correct in te vullen
- Bij het invullen van een Europees aanrijdingsformulier begint u met het noteren van de persoonlijke en voertuiggegevens van beide partijen. Namen, adressen, telefoonnummers, kentekenplaten en verzekeringsgegevens van beide bestuurders moeten op het formulier staan. Contactinformatie van eventuele getuigen is ook altijd handig als er toch een geschil zou ontstaan.
- Vervolgens beschrijft u de omstandigheden van het ongeval. Noteer de datum, tijd, plaats, weersomstandigheden en beschrijf kort hoe het ongeval heeft plaatsgevonden.
- Een belangrijk onderdeel van het formulier is een schets van het ongeval. Maak een tekening van de positie van de voertuigen voor en na het ongeval. Geef de rijrichting van beide voertuigen aan met een pijl en duid verkeersborden en wegmarkeringen aan die relevant zijn voor de situatie.
- Geef vervolgens aan waar de voertuigen beschadigd zijn. Markeer de beschadigde delen en voeg opmerkingen toe als de schade moeilijk zichtbaar is.
- Beide partijen moeten tot slot het formulier ondertekenen. De handtekeningen bevestigen dat beide partijen akkoord gaan met de beschrijving van het ongeval. Let op: als u tekent terwijl het formulier in uw nadeel is, is dit bindend. Wees er dus zeker van dat alles correct is voor u die handtekening zet. Wil de andere partij niet tekenen? Schrijf dat dan zeker op het formulier.
Tips voor een correcte afhandeling
Het is belangrijk dat u altijd een balpen gebruikt en leesbaar schrijft. Vul het formulier volledig in en neem de tijd om alles goed te controleren voor u het blad ondertekent. Bewaar trouwens ook altijd een kopie voor uzelf. Geef het ingevulde formulier af aan uw verzekeraar en maak foto’s van de plaats van het ongeval en de schade aan de voertuigen. Deze foto’s kunnen later als bewijs dienen en helpen uw verzekeraar bij de afhandeling van de schade.
Digitaal aanrijdingsformulier
Wist u trouwens dat er ook een digitale versie van het aanrijdingsformulier bestaat? Op dit digitale aanrijdingsformulier kunt u dezelfde informatie documenteren via uw smartphone of tablet. Hiervoor zijn verschillende applicaties en websites beschikbaar, afhankelijk van uw verzekeraar en het land waarin u zich bevindt. Door te kiezen voor een digitaal exemplaar, maakt u het proces van schadeafhandeling na een aanrijding nog een pak eenvoudiger. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij uw verzekeraar, maar zorg er toch steeds voor dat u een papieren exemplaar bij de hand hebt in geval van nood.
Hulp nodig bij het invullen van het aanrijdingsformulier?
Uw verzekeraar helpt u graag verder met alle vragen over schade na een ongeval.