Te ondernemen stappen in geval van een ongeval op kamp
Stap 1: de leiding grijpt meteen in
U bent er natuurlijk niet meteen bij wanneer uw kind iets zou tegenkomen op kamp. De leiding weet normaal gezien heel goed wat te doen in dergelijke situaties. Zij zullen onmiddellijk hulp bieden en de ernst van het eventuele letsel beoordelen. Indien nodig wordt er medische hulp ingeschakeld.
Stap 2: de leiding vult een ongevalsverklaring in
Het is belangrijk dat de kampleiding een ongevalsverklaring invult. In het document wordt het ongeval gedetailleerd beschreven en dat het ondertekend wordt door een arts in het bijzijn van de leiding of u als ouder.
Stap 3: uw verzekeringsmakelaar ontvangt de ongevalsverklaring
De ongevalsverklaring wordt best zo snel mogelijk aan uw makelaar bezorgt, zodat deze het verder kan opnemen met de verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat u als ouder ook alle documentatie ontvangt.
U gaat daarnaast best na waarvoor u zelf verzekerd bent, voordat uw kind op kamp vertrekt. Dekt uw huidige verzekering medische kosten en eventuele repatriëring? Laat u extra verzekeren als u dat meer gemoedsrust zou geven of als u het risico hoger inschat. Informeer ook bij de kamporganisatie wat hun procedures zijn in geval van ongevallen en bespreek dit met uw kind, zodat uw zoon of dochter weet hoe ze hulp kunnen vragen en krijgen in geval van nood.
Het is aangeraden om vóór het kamp een volledige lijst van medische behoeften of allergieën van uw kind aan de leiding te bezorgen. Zo hoeft u zich daar alvast geen zorgen meer over te maken.
Welke extra verzekeringen kunnen interessant zijn?
De vereniging die het kamp organiseert, is verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten. Afhankelijk van uw noden en bezorgdheden, kunt u deze extra dekkingen overwegen:
- Een reisbijstandsverzekering dekt onder meer medische kosten en repatriëring bij ernstige ongevallen en is aangeraden bij kampen in het buitenland.
- Een individuele ongevallenpolis kan extra kosten dekken in geval van langdurige zorg en herstel.
- Een uitgebreide familiale verzekering dekt ook schade aan derden. Dit is vooral nuttig wanneer de verzekering van de vereniging relatief beperkt is.
Ga dus na in welke mate de vereniging zelf verzekerd is en of extra bescherming gewenst is.
Voor meer informatie over de mate van bescherming van uw eigen verzekeringen en die van de kamporganisatie, kunt u uw makelaar contacteren. Die zal u ook verder adviseren over eventuele bijkomstige polissen.