Woonkrediet: lening of kredietopening?
Een woonkrediet kan twee vormen aannemen: een lening of een kredietopening. Een lening kennen we allemaal. De bank leent jou een som geld die jij binnen een bepaalde termijn moet terugbetalen op afgesproken tijdstippen en in vaste delen. De bank neemt een hypotheek op je onroerend goed als waarborg. Wanneer jij plots niet meer betaalt, kan je bank aanspraak maken op jouw onroerend goed. Kies je voor een kredietopening, dan kan je eerder geleend kapitaal dat je reeds hebt terugbetaald opnieuw opnemen en gebruiken voor je (verdere) bouwplannen. Ideaal voor als je in fases wil bouwen of verbouwen!
Een woonkrediet met vaste of variabele rente?
Een hypothecaire lening of woonkrediet kan met vaste of variabele rente terugbetaald worden. Beide hebben voor- en nadelen. Laat je adviseren door je makelaar.
Kies je beter een vaste of variabele rente?
Zoals alles in het leven hebben zowel een vaste als variabele rente voor- en nadelen. Zo heb je met een vaste rente absolute zekerheid en moet je niet plots veel meer interesten beginnen betalen. Een variabele rente kan, zoals de naam al het zegt, wel variëren. Uiteraard worden hier vooraf grenzen voor bepaald. Deze vorm is in elk geval goedkoper bij de start. Een hypothecaire lening kan worden opgesplitst: een deel ervan kan je met vaste rentevoet en een deel met variabele interest terugbetalen.
Flexibele woonkredieten
Sommige banken stellen zich flexibel op. Stel dat je nog huur moet betalen op het moment dat je de lening aangaat, omdat je nog niet in je nieuwe woning kunt intrekken, dan kan je in bepaalde gevallen een uitgestelde start vragen. Dat betekent dat je even kan wachten om je nieuwe lening te beginnen afbetalen en dat je de start naadloos kan laten aansluiten op een oude lening of bestaande verplichtingen. Bij een tegenslag tijdens de terugbetaalperiode kan je soms ook een tijdelijke betaalpauze aanvragen voor een beperkt aantal maanden. Dit kan jou wat ademruimte geven, maar is afhankelijk van bank tot bank.
Een woonkrediet is maatwerk. Je makelaar kan je helpen bij de juiste samenstelling.
Iedere situatie is anders. Het is erg belangrijk dat je een lening aangaat die of een woonkrediet neemt dat voor jou haalbaar is en blijft. Vraag vrijblijvend een voorstel op maat aan.